Apel o zwolnienie podmiotów leczniczych z opłaty mocowej za energię elektryczną

Pracodawcy RP, Pracodawcy Medycyny Prywatnej, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szpitali Prywatnych, Polska Federacja Szpitali oraz Federacja Związków Pracodawców Ochrony Zdrowia Porozumienie Zielonogórskie zaapelowali do Ministra Zdrowia o podjęcie działań mających na celu zwolnienie podmiotów leczniczych z ustanowionej, od dnia 1 stycznia 2021 roku, przez Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki opłaty mocowej za energię elektryczną.

Stawka opłaty mocowej dla firm wyniesie 76.20 zł za 1MWh. Opłata ta będzie doliczana do kosztów dystrybucji. Zatem podmioty lecznicze zużywające w godzinach od 7.00 do 22.00 na przykład 50MWh, będą musiały się liczyć z dodatkową opłatą 3810 zł (biorąc pod uwagę, że placówki medyczne w większości nie mają prawa do odliczenia VAT, koszt ten zwiększy się o 876 zł z tyt. podatku VAT). Działalność lecznicza jest głównie realizowana w godzinach, których właśnie ta opłata dotyczy, zużycie energii w podmiotach leczniczych – zarówno tych realizujących opiekę ambulatoryjną, jak i stacjonarną całodobową – będzie liczone w GWh, a tym samym wprowadzona opłata mocowa będzie stanowiła dla podmiotów leczniczych gigantyczny koszt. Mały podmiot leczniczy realizujący opiekę całodobowo będzie musiał liczyć się z kosztem na poziomie około 15 tys. złotych – czytamy w piśmie.

Apel do Ministra Zdrowia dostępny jest tutaj